Alle aandacht en inspanningen gaan momenteel naar het vermijden van besmetting en de genezing van getroffenen. Uiteraard heel OK. Er bestaat echter nog een andere mogelijkheid om de ziekte in te perken: onze eigen weerbaarheid tegen virusaanvallen  versterken.

Louis Pasteur

De microbe is niets, het is het terrein dat alles is.

Deze aan Louis Pasteur toegeschreven uitspraak gaat over ons inwendig milieu: ons bloed en onze lymphe die onze weefsels en organen voeden. Als ze op peil kunnen blijven, vermijden ze een slechte algemene toestand (achteruitgang van onze afweerverdedigingen, vermoeidheid, …) die ons vatbaar maakt voor lichamelijke, psychische en emotionele ziekten. 

Hedendaags wordt dit begrip breder gezien dan alleen het bloed en de lymphe, en omvat het ook het lichamelijke, het psychische en het familiale, professionele, materiële en natuurlijke. 

Hij kwam dus tot de conclusie dat microben alleen succesvol kunnen gedijen in een verzwakte lichaamsomgeving. Op een sterke omgeving hebben ze weinig vat.

Louis Pasteur  1822 -1895,was een Franse scheikundige en bioloog, vooral bekend vanwege de naar hem vernoemde pasteurisatietechniek en door zijn ontdekking van het vaccin tegen hondsdolheid. Wikipedia

Ik kreeg recent van mijn vriend Carl Deseyn een link naar een beschrijving van die mogelijkheden om zelf ons afweersysteem te versterken. Het gaat hierbij om eenvoudige en natuurlijke middelen en gedragsregels.

Opvallend: ze kosten weinig of niets in geld. Alleen in het ons getroosten van de vereiste moeite. Er zijn geen omvangrijke medische structuren voor nodig. Het gaat over natuurlijke dingen zoals

 • zonlicht
 • bewegen
 • frisse lucht
 • genoeg slaap
 • koude douchen
 • water drinken
 • gezonde voeding

Daarnaast een aantal planten en kruiden, bereide kruiden en supplementen, en micro-nutriënten (w.o. gefermenteerde voedingsproducten zoals zuurkool en kefir).

https://shoutout.wix.com/so/eaN3pzgyD?fbclid=IwAR3pLJsBIOHPy-OZZIyC7SslVVuwsJrSvGjotMwcFjeq8wO7QxOx1uIZIMc#/main

Afkomstig van Dr Hilde Desmet, KUL 2002.

En de lockdown dan?

Dit is geen of-of verhaal, maar en-en. Een gedisciplineerde lockdown samen met  het versterken van ons eigen afweersysteem lijken mij de combinatie met de sterkste kansen om gezond te blijven in Corona tijd. Lockdown om te vermijden dat je besmet geraakt, en eigen afweersysteem versterken voor het geval je toch besmet geraakt.

Let wel: dit gaat hier  niet over het automatisch bereiken van immuniteit door eerst besmet te geraken of dmv een vaccin. Trouwens, het ziet er naar uit dat het bereiken van die immuniteit op de schaal van de hele bevolking een werk van lange adem wordt.

We mijden Corona als de pest. Maar we hebben een eigen wapen: we kunnen ons afweersysteem versterken.
Vond je dit artikel interessant? Je doet mij een plezier door het te delen:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Getagd op:            

Eén gedachte over “We mijden Corona als de pest. Maar we hebben een eigen wapen: we kunnen ons afweersysteem versterken.

 • 5 mei 2020 om 14:46
  Permalink

  Fijn, Jan, dat je die oude wijsheden weer eens naar boven haalt. Het is zoals met vele dingen nu: de nood is het hoogst en plotseling wordt de ‘natuurlijke logica van de dingen’ waar!
  En dat terwijl al zovelen tevergeefs geprobeerd hebben om datzelfde duidelijk te maken. En dat geeft toch een tintje bitterheid, niet?

  hetzelfde geldt voor de hele heisa rond telewerken en thuiswerken (wat niet altijd hetzelfde is). In 1994 publiceerden wij reeds de resultaten van een onderzoek naar telewerking (de opkomende internet- en andere wereld moest toch zijn markt vinden?!). Resultaat was was dat het falen van telewerking vooral te wijten was aan een gebrek aan wederzijds vertrouwen, van werkgever én van werknemer. Wij voegden daar de bedenking aan toe dat het ook de aard van de economie (toen; “globalisering”8888) was die moest herzien worden: wij pleitten voor ‘business re-animation’ in een bijdrage aan het boek van Colin Colson, BPR: myth or reality? Moest het je interesseren, dan zend ik je een kopij.
  Beste groeten,
  Wanda

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *