Ik lees in De Tijd van gister 13 juni: het ondernemerschap kampt met een imagoprobleem. Alleen in Japan wordt nog minder bewonderend gekeken naar succesvolle ondernemers dan in België.

Van alle 26 EU-lidstaten doet alleen Cyprus het nog slechter dan België inzake starterspercentage.

Het is tijd voor ondernemerschap dat wél respect verdient. Ondernemerschap dat zich richt op alle menselijke noden en aspiraties. Het gaat veel breder dan het gekende bedrijfsleven. Het heeft vele gezichten. Er is nood aan en ruimte voor ieders talent, passie en goesting. Het ondernemerschap van de toekomst is meer een geestestoestand van te mogen dromen van een stukje betere wereld, dan het klassieke cliché beeld van status en geld waar de mens aan ondergeschikt is.

Er is al een tegenbeweging aan de gang. Bijvoorbeeld van kleinschalige initiatieven zoals de Repair Cafés, de mobiele fietshersteller, het maken van pantoffels van oude dekens, tassen van recyclage-leer, het herstellen van Apple producten, het ruilen van gebruikte kledij, het opzetten van stadstuintjes, ….

De beweging is nog pril en verdient alle waardering. De grootste hinderpaal ligt bij de angst om te falen. Hoewel de risico’s veelal minder erg uitvallen dan de angsten doen uitschijnen. Moed kan ingeoefend worden.

Ik beveel graag aan: Het Klein Verzet Tine Hens Uitgeverij Epo. Een verhaal van europese burgers die werk maken van een andere economie, met menselijke alternatieven voor concurrentie en groei.

Er komt natuurlijk veel bij kijken. Wie heeft vragen? Als ex-ondernemer beantwoord Ik ze graag.

Tijd om ondernemen een nieuw gezicht te geven