Er is blijkbaar iets aan het kantelen in de perceptie van de internet goden. De Morgen wijdde er recent zelfs 3 bijdragen aan. Opmerkelijk: de hardste kritiek komt van top-insiders die zich zelfs bekeerd hebben tot een nieuwe roeping! Ex-topman van Facebook: “ Sociale media maken maatschappij kapot”. Ex-topman van Google: “Slaven van de aandacht-trekmachine”. 

Waar komt het op neer?

Google, Facebook & co spelen meer en meer een twijfelachtige rol bij de economische groei en bij hun maatschappelijke impact. Het verdienmodel van de sociale media is erop gericht om doorlopend onze aandacht op te eisen. Dat leidt tot Internetverslaving en die nadelige invloed  zet ook een rem op de economische ontwikkeling door het verlies aan aandacht en tijd.  Want bij ondernemerschap is voortdurende focus en aandacht op de onderneming gewoon elementair, voor de ondernemer en zijn medewerkers. Echte aandacht is bewustzijn, is onze geestelijke kracht.

Social Media
Afbeelding: drgpsychotherapy.com

Succesvol ondernemen kan eenvoudig niet zonder door gedreven aandachtig bezig te zijn. En zonder het maximaal ontwikkelen van onze vermogens tot bewust in het leven te staan. En uitgerekend deze basisvermogens worden heden ten dage door de sociale media zwaar op de proef gesteld.

Het is weliswaar van alle tijden dat we dagelijks van alle kanten geprikkeld worden. Zowel van dingen buiten ons, als van impulsen die in ons binnenste opspringen. Daar bovenop kwam nu de verzamelde schare van de  sociale media ons constant verleiden. Je moet al een sterk gefocuste ondernemer/persoonlijkheid zijn om aan die quasi onweerstaanbare  overmacht van diezelfde sociale media te weerstaan.

Neuropsychiater Theo Compernolle:
”de technologische hulpmiddelen leiden ons op dit moment meer af dan goed is. De meeste mensen, en zeker de professionals, zijn zich niet bewust van de werking van de hersenen. Ze gebruiken nieuwe technologieën op een manier die volslagen contraproductief is. In plaats van het bevorderen van intellectuele prestaties, creativiteit en welzijn.  Daardoor worden de voordelen van innovatie en productiviteit teniet gedaan.”

Economen en bedrijfsleiders maken zich zorgen dat die concentratiestoornissen de productiviteit van onze economie in haar geheel besmetten. Koen De Leus van BNP Paribas spreekt van technologische ADHD.

Aandacht, een fundament voor ondernemerschap

Zakenman afgeleid door smartphone
Smartphones leiden ons constant af

Doeltreffend ondernemerschap en beheer, vergen steeds meer onverbiddelijke focus op aandacht, waarbij alle afleiding te weren is.
Daarnaast dreigen al die belovende technologieën onderbenut, verkeerd benut, of voor minder nobele tot zelfs criminele doelen gebruikt te worden.  Ook voor de gebruikers. Hoe complexer het  amalgaam aan technologieën wordt, hoe verder de menselijke geest zich nog te ontwikkelen heeft om ze doeltreffend aan te kunnen. Met terug aandacht als eerste stap.

Dé vraag: hoe kunnen we onze vrijheid vrijwaren zodat onze aangeboren unieke talenten aan creativiteit, aan het koesteren van dromen, aan het krijgen van inspiratie, aan besmettend enthousiasme naar anderen, alle ruimte krijgen? Weg van de sociale media met hun nadelige invloeden.

Ik zie een overschakeling nodig in ons innerlijk leven

Van: Chronische achteloosheid, druk druk druk bezig zijn, verslaving, een lager niveau van bewust leven
naar: Tijd om stil te staan, mindful te leven, aandachtig bezig te zijn, innerlijke vrijheid te verwerven, eigen inspiratie te laten komen, bewuster in het leven te staan.

Wat vergt het van ons?

Kiezen om ons aan onze comfortzone te onttrekken op de momenten van de waarheid wanneer de verleiding om af te dwalen de kop opsteekt. Op cruciale momenten moed opbrengen. Ten allen tijde bereid zijn naar onszelf te kijken en eerlijk zijn over wat we zien. Met een open geest nieuwsgierig zijn om de verleidingsmechanismen van onze geest te  verkennen. Wij kunnen onszelf bevrijden, wij kunnen op ieder moment kiezen voor prikkels of voor afleidingen. En we kunnen elkaar daarbij steunen.

Geduldig- gepaste- methodieken beoefenen. In mijn boek ‘De magie van overgave’ heb ik een methode ontwikkeld die je daarin kan bijstaan. Zie schema onderaan het artikel, zodat je alvast van start kan gaan.

Is de tijd gekomen voor een nieuw ondernemerschap naar een nieuw sociaal medium, nu speciaal gericht op het bevorderen van aandacht en bewustzijn? Als positieve tegenhanger tegen de nadelen van de machten die ons daarvan pogen weg te houden. Een Facebook van de aandacht? Een boude stap! Voelt iemand zich geroepen?

PS: Deze blog is paradoxaal: hij roept op om geen slaaf te blijven van de aandachttrekkers uit Silicon Valley. Maar de kans is dus groot dat je er zal van afgeleid worden. Tegelijk hoop ik hartsgrondig dat je je toch door deze ene boodschap laat verleiden! Omdat het gaat over een oproep om weg te blijven van al die andere verleidingen.

Uit De Morgen

Uit De magie na overgave:

De kern van de zaak:  het verschil tussen ongecontroleerde impulsen en bewust gedrag

Hoe ga ik om met impulsen die op mij afkomen?
Hoe ga ik om met impulsen die op mij afkomen? – Jan Bossuyt
Smartphones & de sociale media worden nadelig voor ondernemerschap en economie
Getagd op:

Eén gedachte over “Smartphones & de sociale media worden nadelig voor ondernemerschap en economie

 • 22 december 2017 om 10:04
  Permalink

  Dag Jan,

  Gepaste aandacht en focus geven productiviteit een boost.
  Gepaste aandacht voor mensen zorgt voor onderlinge verbinding en succesvolle samenwerking.
  Gepaste aandacht voor je innerlijke leider geeft moed om bewust uit de molen te stappen om krachten op te doen en af te stemmen op wie je bent en waar je naartoe gaat.

  Weer een mooi artikel

  Eric

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.