In het interview van Stijn Van Hoestenberghe van Omegabaars doken zijn twee passies op om te ondernemen: als bioloog heeft hij een passie voor vis. En zijn diepe liefde voor de natuur dreef zijn passie aan voor duurzame viskweek. Die drijfveren waren sterk genoeg om te durven stoppen met werken en een doctoraat te beginnen over die duurzame viskweek. En om een onderneming te durven opzetten en geldschieters te zoeken.
Passies voor een hoger doel vinden we terug bij alle ondernemers die ik interviewde. Ze zijn een motivering die levenslang bergen kan verzetten voor het bereiken van hun doel. In dit artikel som ik nog enkele voorbeelden op.
Het levensverhaal van Daniel Vasella, de voormalige CEO van het zwitserse farma concern Novartis.
Na een jeugd gekenmerkt door een onnoemelijke reeks persoonlijke en familiale erge ziekten en kwalen, kon hij toch geneeskunde studeren. Daniel Vasella maakte nadien voor zichzelf uit dat hij een bredere rol wilde spelen voor het welzijn van mensen dan de rol van huisarts. Hij belandde bij de farma afdeling van Sandoz en werd later CEO van de fusie met Ciba-Geigy, waar hij aan de wieg stond van een aantal levensreddende medicamenten. Hij bouwde er een heel nieuwe bedrijfscultuur op gebaseerd op medeleven, competentie en concurrentiekracht.
Sundar Pichai, de nieuwe CEO van Google, is een man met een persoonlijke missie: technologie voor iedereen
De geboren indiër belichaamt de gedrevenheid van Google om ons leven integraal met technologie te ondersteunen.
Sundar Pichai staat bekend als uitzonderlijk vriendelijk. Staat bij conferenties iedereen geduldig te woord. Zijn minzaamheid is tot ver buiten de Google campus bekend. Grootheidswaanzin lijkt hem vreemd.
Ik citeer uit een interview:
Wat mij altijd aantrok in Google, en het internet in het algemeen, is dat het de wereld meer gelijk maakt. Zoeken via Google werkt hetzelfde zolang je maar een computer hebt, of je nu professor bent aan Harvard of landbouwer in een afgelegen gebied. Daarom vind ik het belangrijk dat we met Google technologie bouwen die dingen mogelijk maakt voor iedereen in de wereld.
Zijn gedrevenheid tot dienstbaarheid om de wereld te voorzien van technologie voor iedereen lijkt waarachtig en integer. Ze roept respect en vertrouwen op.
Hoe een verwijt van eerlijkheid mij zelf op het spoor zette van onze mensgedreven aanpak bij Boss Paints.
Mijn vader Antoon Bossuyt, stichter van Boss Paints, is zeer jong gestorven (einde 1964). Als oudste zoon had ik zelfs nog 2 maanden legerdienst te doen. De naaste medewerker en rechterhand van mijn vader was dus in de eerste jaren na zijn dood mijn onvermijdelijke steunpilaar bij het leiden van het bedrijf. Eén van zijn uitspraken in die periode is bij mij zwaar blijven hangen: “jij bent zeer eerlijk, maar om zaken te doen mag je eigenlijk niet te eerlijk zijn“! Als introverte beginneling, reageerde ik niet onmiddellijk.
Evenwel botste dit regelrecht met de idealen die ik in mijn studentenperiode meegekregen had (de inspiraties van mijn retorica-leraar, de toendertijd zeer progressieve studentenparochie in Leuven, de franse paleoloog, theoloog en visionair Teilhard de Chardin, …).
Onwillekeurig begon zich in de eerstvolgende beroepsjaren bij mij de reflex te ontwikkelen van : moesten we nu eens bewijzen dat, juist door eerlijk te zijn, en in eerste instantie de belangen en noden van klanten te behartigen en niet het eigen profijt na te jagen, we toch zakelijk kunnen scoren, misschien zelfs beter! Die gedachte heeft mij nooit losgelaten en werd de basismotivering voor mijn loopbaan van 40 jaar als bedrijfsleider. Een loopbaan gekenmerkt door veel vallen en opstaan, met veel zoeken en tasten. Maar altijd met die gedachte als kompas.
Wie kan nog andere namen aanbrengen van ondernemers die authentiek en integer gedreven zijn door een doel dat hun eigen belangen overstijgt?Waar ligt uw eigen passie die uw eigen persoon overstijgt?