We mijden Corona als de pest. Maar we hebben ook een eigen wapen: we kunnen ons natuurlijk afweersysteem versterken.

Alle aandacht en inspanningen gaan nu al bijna twee jaar naar het vermijden van besmetting en de genezing van getroffenen. Uiteraard heel aangewezen. Maar we zijn nu zo gefixeerd op het vermijden van het virus dat het ons in een beperkend  tunnelzicht kan voeren.  Er bestaat echter nog een andere mogelijkheid om de ziekte in te perken: onze eigen natuurlijke weerbaarheid tegen virusaanvallen  versterken.

De microbe is niets, het is het terrein dat alles is.

Deze aan Louis Pasteur toegeschreven uitspraak gaat over ons inwendig milieu: ons bloed en onze lymphe die onze weefsels en organen voeden. Als ze op peil kunnen blijven, vermijden ze een slechte algemene toestand (achteruitgang van onze afweerverdedigingen, vermoeidheid, …) die ons vatbaar maakt voor lichamelijke, psychische en emotionele ziekten.  Hij kwam dus tot de conclusie dat microben alleen succesvol kunnen gedijen in een verzwakte lichaamsomgeving. Op een sterke omgeving hebben ze weinig vat.
Hedendaags wordt dit begrip breder gezien dan alleen het bloed en de lymphe, en omvat het ook het lichamelijke, het psychische en het familiale, professionele, materiële en natuurlijke. 

Louis Pasteur  1822 -1895,was een Franse scheikundige en bioloog, vooral bekend vanwege de naar hem vernoemde pasteurisatietechniek en door zijn ontdekking van het vaccin tegen hondsdolheid. Wikipedia 

Louis Pasteur
© Greelane.com Louis Pasteur

Covid trof vooral verzwakte mensen

Bij  Covid nu hebben we dus gezien dat bij veruit de meeste slachtoffers hun immuunsysteem sterk verzwakt was. Daarover was het namelijk  dat Pasteur het over had.

Als de toestand van het immuunsysteem, het verschil kan maken tussen leven en dood, tussen ziekte en gezondheid, waarom dan daar niet meer inspanningen op richten ter versterking er van?

Want als door een zwak immuunsysteem mensen risicopatiënten worden voor Covid, dan gebiedt  de logica dat inspanningen om het immuunsysteem te versterken, onze weerstand tegen het virus alleen maar verhogen. Zeker nu steeds meer blijkt dat vaccinatie geen waterdichte zekerheid kan garanderen.

Niet in plaats van, maar naast vaccinatie, Zou het zelfs kunnen dat bij een agressief virustype deze aanpak in tandem van vaccinatie en vermijdingsgedrag, én van een versterkt immuunsysteem, het verschil kan maken?

Eigenlijk gaat het hierbij om eenvoudige en natuurlijke middelen en gedragsregels.

Opvallend: ze kosten weinig of niets in geld. Er zijn geen omvangrijke medische structuren voor nodig. Ze vergen alleen dat we ons de vereiste moeite getroosten. 

Het gaat enerzijds over uiterlijke gedragsregels  zoals zonlicht, bewegen, wandelen, sportbeoefening,  frisse buitenlucht, genoeg slaap, koude douchen, water drinken, gezonde voeding, voedingssupplementen, en micro-nutriënten (w.o. gefermenteerde voedingsproducten zoals zuurkool en kefir).  

Anderzijds over een bij voorkeur dagelijkse praktijk van vormen van meditatie.

Ik geef toe dat dit voor iedereen een grote uitdaging betekent om ze dagdagelijks waar te maken. Maar moeite doen voor belangrijke dingen is toch iets waar we allemaal de mogelijkheid hebben?

En nog iets:

Er is nu ook voldoende aangetoond  dat chronische  stress, angst,  depressiviteit  en eenzaamheid  ons immuunsysteem naar beneden halen. Leren omgaan met  angst en stress en het zorgen voor warme liefdevolle relaties en gesprekken, duiken hier op als belangrijke tegenmiddelen.
Bijkomend voordeel: de versterking van ons natuurlijk afweersysteem werkt niet alleen op Covid maar ook op alle andere mogelijke gezondheidsbedreigingen.

Natuurlijk ligt hiervoor al deze zaken eveneens een taak voor de overheid om dit te stimuleren en middelen vrij te maken. Mutualiteiten zijn trouwens vragende partij voor een systematische aanpak van ziektepreventie.

Louis Pasteur
Getagd op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.