Als je slecht in je vel zit, vecht er dan niet tegen, aanvaard het integendeel. Zo geraak je weer in de ondernemersflow. Dat moest Jeroen van de koffie- en theeschuur Achiel & Hector  leren.  Het sloot aan bij mijn eigen ervaringen en lessen.

Tijdens mijn zoektocht heb ik een praktische methode ontwikkeld die bevrijdend werkt en me helpt om bewuster te leven: de Ladder naar Bewust-zijn.

Het begon al met de oorlog

Mijn verhaal begint al met de oorlog 1940-45.  In mijn eerste levensjaren versterkte het oorlogsklimaat (met de alarmsirenes, de onrust bij de volwassenen en de verschrikkingverhalen) mijn van nature bangelijke en verlegen aard. Mijn vader kwam pas thuis van de strijd en de gevangenschap toen ik 15 maanden oud was.

1964:Mijn vader jong gestorven

Op 24-jarige leeftijd kreeg ik op een dag, halfweg mijn legerdienst, de ijskoude boodschap dat mijn vader, de  stichter van ons familiebedrijf, terminaal ziek was. De paniek sloeg mij om het hart. Als oudste zoon kreeg ik ineens de volle verantwoordelijkheid voor het bedrijf dat toen al 50 medewerkers telde. Die zware last viel op mijn totaal onvoorbereide schouders. De volgende weken was het alsof ik geen grond meer onder mijn voeten had. Na zes maanden kreeg ik psoriasis, een hardnekkige en lelijke, maar ongevaarlijke stressgerelateerde huidziekte.

De eerste jaren van mijn loopbaan als leider van het familiebedrijf voltrokken zich in een sfeer van onzekerheid, onmacht, richtingloosheid en verwarring, met doorlopende stress.

Dat ik van nature introvert ben en opgroeide in de oorlogsjaren als een angstig kind, en jong was gebleven voor mijn leeftijd, legde de basis voor mijn depressieve neigingen. Bovendien drong het pijnlijke besef tot mij door van mijn onvermogen tot intuïtief en onmiddellijk aanvoelen van wat er zich afspeelde in de mensen rondom mij.

Milieuproblematiek steekt de kop op

Toen vanaf 1967 de eerste berichten over milieuproblemen opdoken, volgde ik ze geboeid. Ik voorzag een toekomst die slecht zou aflopen en dit werd voor mij een bedreiging die mij soms de slaap deed laten. In 1973 was er de eerste oliecrisis en verscheen het rapport van de Club van Rome over het einde van de groei, de nakende uitputting van de olievoorraden, de bedreiging van de milieuvervuiling en de klimaatproblemen. Dat was opnieuw boeiend, maar voor mij bij momenten angstaanjagend.

Eigenlijk heb ik me vanaf mijn 25e nooit goed in mijn vel gevoeld.

Rond mijn 30e kreeg ik gezondheidsproblemen. Ik voelde mij futloos en leed aan een soort chronisch vermoeidheidssyndroom door de stress ten gevolge van de problemen met het familiebedrijf, van persoonlijke wederwaardigheden en waarschijnlijk ook door een intoxicatie door tandamalgaam. Vanaf mijn 40e kreeg ik chronische ademblokkades, een eerder geestelijk lijden dat mij ook lichamelijk verlamde.

Mijn verstand dat mij zonder problemen aan mijn diploma’s geholpen had, was mij daarbij van geen enkel nut. De wereld van de logica en rationaliteit werd mij op de duur eentonig en vervelend.

Doorbraak door overgave

OvergaveDe vraag was waarom het leven mij niet lukte. Mijn introverte en nieuwsgierige natuur die blijft doorvragen en problemen zien na elk antwoord of eerste oplossing, bleek hier eigenlijk goed van pas te komen. Ze haalde het op mijn depressieve neiging. Daaruit rijpte steeds meer het antwoord dat het lijden blijkbaar toch recht heeft op zijn plaats en dat de mogelijke brutaliteit ervan in volle bewust-zijn mag en moet onder ogen worden gezien. In plaats van er tegen te vechten, of er van weg te lopen of het weg te denken.

Ik probeerde dat uit. De doorbraak kwam er tijdens mijn dagelijkse meditatieoefeningen van ongeveer 30 minuten, waarmee ik toch was blijven doorgaan ondanks mijn geringe succes ermee. Ik vocht niet meer tegen mijn dwalende en nare gedachten, maar keek alles onbevangen in de ogen. Ik gaf mijn weerstand op en gaf me over. Daardoor werd ik bevrijd van de dwangmatigheid van mijn ronddwalende gedachten, die me meestal in hun greep hielden zonder dat ik het besefte. Gedachten die me verhinderden om echt te leven en mijn hoogste vermogens te ontwikkelen.

De doorbraak was dus de verrassende ervaring dat het opgeven van mijn weerstand tegen alle hinderlijke gedachten (en daar zaten ook veel angsten en depressieve gedachten bij), die nare dingen juist ontmijnde en ontspannend werkte. Het had zelfs een weldadige lichamelijke invloed die ik voordien nooit ervaren had. Ik vond het de triomf van het bewust-zijn. Het verdringen van het negatieve is namelijk een verschijnsel waar men zich niet bewust van is. Het opgeven van de weerstand ertegen is een daad van bewustwording.

Ik heb verder ontdekt dat het niet meer uit de weg gaan van lijden, mijn geest zelfs vrijmaakt om nog vlotter inspirerende ideeën te krijgen. Zelfs een notoire ‘zwartkijker’ als ik vergeet dan af en toe om zijn ‘zwarte’ bril op te zetten.

De ladder naar bewust-zijn

Mijn ingenieursnatuur hielp me om mijn ontdekking een formele vorm te geven, die van de Ladder naar Bewust-zijn. Het gaat over  een eenvoudig en praktisch proces, waarbij de opgang naar meer bewust-zijn in eerste instantie dikwijls neerkomt op een afdalen naar het lijden. Om uiteindelijk in te zien dat er alleen maar angst is voor het lijden. De methode van de Ladder naar Bewust-zijn is voor iedereen haalbaar, mits je bereid bent om je ervoor in te zetten. Door je eigen bewustzijnsvermogen aan te boren kan je zelf aan de slag, zonder coach, leraar of goeroe.

Mijn ervaring is dat dit alles leidt tot een bewuster actief leven, waar de zintuigelijke beleving van de uiterlijke wereld op ieder moment flexibel kan worden gecombineerd met  die wereld van gedachten en emoties binnen in mij. Dat levert een betere levenskwaliteit op en meer levensvoldoening.

Mijn dagelijkse mantra luidt (in het duits): immer bewuszte Hingabe. 

Het laten opgaan van mijn leed in een verruimd bewustzijn maakt ruimte vrij voor meer zelfbeschikking over mijn eigen leven. Dat draagt niet alleen bij tot mijn algemeen welbevinden en gezondheid, maar nu ik kan harmonieuzer en beter communiceren met mijn omgeving, en voel ik me ook meer verbonden met de anderen en de wereld.

De magie na overgave. Met de ladder naar bewust-zijn als methodiek. Yin Books

Ook ik heb mij jarenlang slecht in mijn vel gevoeld. Tot er een doorbraak kwam
Getagd op:            

Eén gedachte over “Ook ik heb mij jarenlang slecht in mijn vel gevoeld. Tot er een doorbraak kwam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.