“All great discoveries come from a deep inner journey” – W. Brian Arthur

Ik ben van nature iemand die het nodig heeft om regelmatig de rust op te zoeken. Ik beschik niet over de aangeboren energie om doorlopend intens actief te blijven. Ik moet mij ook regelmatig herbronnen om zinvolle activiteiten te ontwikkelen. Voor mij is het beeld van de zeegetijden een inspirerende metafoor. De basis voor de sterkste, krachtigst overspoelende vloed wordt gelegd in het diepste punt van de eb (denk maar aan een tsunami). Net dat punt van roerloosheid is tegelijk de start voor een onweerstaanbare vloedgolf. “Reculer pour mieux sauter”, zegt men zo mooi in het Frans.

Voor een zinvol leven heb ik behoefte aan een evenwichtige balans tussen activiteit en niet-activiteit. Als ik druk bezig ben, wordt mijn geest dermate geabsorbeerd door de extreme uitdagingen van het moment dat er geen enkele ruimte overblijft voor de vraag wat ik wil of wat ik wil bereiken. Kan ik dat zoals ik nu bezig ben? Zal het me dan het gewenste gevoel van vervulling bezorgen?

Het komt er voor mij op aan mijn leven zo in te richten dat ik tot een goede balans kom tussen actie en rust, tussen denken en doen. Daarbij komen alle gradaties tussen hyperactief tot diepe rust zonder uitzondering aan bod.

De muziekkunst verstaat de kunst om actie en rust tegen elkaar uit te spelen tot een harmonisch geheel: beginnend met even te verwijlen in pianissimo, opschuivend naar piano en dan larghissimo over lento naar largo tot larghetto, verder naar adagio, dat overgaat naar andante om via allegretto over te gaan naar allegro. De aanloop naar vlugger en sterker met vivace, presto en forte, dat aanzwelt tot vivacissimo naar prestissimo en de apotheose in fortissimo. Van de prelude tot Parsifal van Wagner tot de climax van de Bolero van Ravel.

Ik moet de fasen van rust echter steeds met de volste aandacht beleven. Wat het dus niet is: me laten gaan, niets doen, aan niets meer denken en daarbij alle aandacht laten varen en zich overgeven aan de vergetelheid! Het komt erop aan om systematische rustpunten (van hoog bewust-zijn!) in te bouwen door dagelijkse, wekelijkse (de rustdag uit het scheppingsverhaal in de Bijbel) en jaarlijkse eb-momenten, zelfs met een sabbatjaar indien nodig.

Dat betekent weliswaar op korte termijn een verlies van opbrengst, maar het is een investering in de toekomst. De beste ideeën, die het meest opleveren, komen wanneer de geest stil is geraakt. Mijn beste zakelijke inzichten kwamen meestal toen ik thuis was in de rust van de Scheldevallei aan de voet van de Vlaamse Ardennen, weg van de drukte van het industriële Leiebekken waar het bedrijf gelegen is. 
Voor een introvert als ik speelt die levensnoodzakelijke Eb faze zich af bij mij thuis in mijn ruime natuur op de buiten. Een al met al stille plek waar ik de natuur zelf in gang gezet heb en waar de stilaan hoog uitgegroeide bomen voor rust en geborgenheid  zorgen. Ik heb altijd al de natuur opgezocht. Ik dacht lang dat dit een persoonlijke hobby van mij was, maar steeds meer word ik gewaar dat de natuur er bij iedereen bij hoort die wil tot stilte en rust komen.

Die noodzaak aan balans is niet alleen voor mij persoonlijk aangewezen. Ik heb genoeg voorbeelden meegemaakt van mensen die zichzelf voorbijliepen en in de problemen verzeilden.

Toen mijn vader in 1940-41 krijgsgevangene van de Duitsers was in het verre Oost-Pruisen, had hij alle tijd van de wereld om na te denken (weliswaar gedwongen!). Daar gaf hij zijn droom vorm om als eenvoudige huisschilder een verffabriek uit te bouwen. Bij zijn thuiskomst maakte hij die droom ook waar. Hij vergat echter zijn bron van inspiratie en stortte zich in een tomeloze, rusteloze activiteit. Dat zorgde er mee voor dat hij veel te jong stierf.

Er zijn genoeg voorbeelden van onbalans in deze tijd. Denk maar aan de politici die na verloop van tijd uitgeblust raken, mentaal het contact verliezen met hun publiek, nederlagen oplopen, moeten afhaken vanwege ziekte, … Of aan topzakenmensen die, na zich jarenlang extreem en met veel succes gefocust te hebben op hun zakelijke en financiële belangen, plots in zware problemen komen die ze helemaal niet voorzien hadden. Hun bedrijf stort in elkaar en ze moeten tenslotte smadelijk het veld ruimen (de Fortis-actoren met hun ambitieuze overname van ABN-AMRO).

Deze tekst is afkomstig uit mijn boek De magie na overgave , met de ladder naar bewust-zijn als werkmetodiek. Yin books 
Jan Bossuyt  tgv de dag van de stilte op 27-10-13  portaal van de stilte www.janbossuyt.be.

Het volle leven navigeert tussen eb en vloed