Je hoeft geen ondernemer te zijn om iets waardevols neer te zetten, alleen ondernemend te zijn en door te zetten.

De evolutieleer van Darwin was een uitloper van zijn avontuurlijke reis rond het zuidelijk wereldhalfrond van 1831 tot 1836 aan boord van het schip de Beagle. Met de schat aan ervaringen en ontdekkingen zou hij heel zijn verder leven vullen.

Darwin: afkomst en jeugd

Charles Darwin
Wikimedia Commons

Charles Darwin groeide op in een bevoorrechte tijd en plaats en familie. Engeland was toen een broeinest van intellectuele en wetenschappelijke activiteit. Darwin groeide op in een intellectueel milieu, in een invloedrijke familie en door zijn vermogende ouders diende hij zijn hele leven niet voor den brode te werken. Daardoor kon hij zich integraal wijden aan de wetenschap van het leven en de geologie.

Al van in zijn jeugdjaren toonde zich in hem een passie voor het planten- en dierenrijk en de geologie. Daardoor had hij aan 22 jaar al een dermate sterke reputatie opgebouwd als bioloog en geologist, dat  hij uitgekozen werd om als meereizende bioloog de wereldreis van de Beagle mee te maken.

Een reisverhaal als een spannende roman

In zijn reisjournaal voelt de lezer tastbaar de onmetelijke nieuwsgierigheid en fascinatie van deze 22 jarige kerel voor alles wat met dier, plant en geologie te maken had. Die reis lag aan de basis van al zijn later werk. De reis zelf was voor hem er een van verkennen en ontdekken. Hij had daar zijn onafscheidelijke zeeziekte voor over. Pas na de reis begon hij dieper na te denken over zijn eerste vermoedens tijdens de reis, van een gemeenschappelijke oorsprong van alle levensvormen. Pas in 1859 culmineerde dit in de uitgave van The origin of species.

HMS Beagle Color

Vanaf de Beagle maakte hij expedities honderden mijlen landinwaarts, door moeilijke landen en streken. Onderwijl observeerde en verzamelde hij de flora, fauna en geologie en deed pogingen om ze te interpreteren. Hij deed daarbij Zuid Amerika aan, de eilanden  van de stille oceaan en de zuid-atlantische oceaan, benevens Australië en Zuid-Afrika. De 40.00 mijl lange reis gaf hem een zicht op de natuurlijke wereld vanaf de tropische vegetatie van de Braziliaanse jungle tot de toppen van de Andes. Het was een opportuniteit die aan weinige onderzoekers gegeven was.

Map of the World with Voyage of the Beagle coloured in red. Appendix from "The Voyage of HMS Beagle" by Charles Darwin (Cover Title) New Edition 1890 John Murray Publishers. Coloured print, retaining gentle age-toning of the original.

Om een idee te geven van de gedrevenheid van die jonge snaak van een Darwin: terwijl hij in Chili was, maakte hij een doorsteek dwars door  de Andes. Met een begeleider en een troep muilezels, trok hij over de 4.000 m hoge Portillo pas ( voor zover die toen al een pas kon genoemd worden) tot beneden in Argentinië en terug. Onderwijl het fascinerend hooggebergte bewonderend, en zich vergapend aan de unieke  rijke geologie van de Andes.

Darwin ondernemer? Van welke authentieke ondernemerskwaliteiten gaf Darwin teken?

Origin of Species
Origin of Species

Zijn grenzeloze nieuwsgierigheid en verkenningsdrang, die hem dan telkens deed verder denken.
Toegegeven, Darwin was een zeer bevoorrecht iemand. Maar in vergelijking met andere bevoorrechte tijdgenoten, had  hij al, door zijn gedrevenheid, op jonge leeftijd een reputatie op gebouwd als onderzoeker. De kans die hij kreeg om met de Beagle mee te reizen, kwam dus niet uit de lucht gevallen. En hij nam die ook, wat ook niet vanzelfsprekend was, gegeven de risico’s in die tijd van de scheepvaart op de oceanen en het omgaan met vreemde volkeren en politieke verwarring in het pas onafhankelijke Zuid Amerika.

Grondigheid om kwaliteit af te leveren was zijn onderscheidend kenmerk.
Na de reis zijn uiterst grondig onderzoekswerk over de oorsprong en de evolutie van het leven. Hij was bezeten van de angst om door te gaan als een van de toen al vele speculanten over deze materie. Hij was uiterst voorzichtig en geduldig in het uitbrengen van zijn visie. Gedurende 20 jaar worstelde hij met alle mogelijke bezwaren, en stapelde de feiten voor zijn bewijsmateriaal op.

Finaal bracht hij de moed op om zijn overtuiging publiek te maken.
Hij besefte uiteraard wat zijn boek kon teweegbrengen. Kunnen we ons voorstellen dat nog in de vroege jaren 1800 de hele westerse wereld nog altijd geloofde in het scheppingsverhaal uit de bijbel dat de volledige wereld in 7 dagen geschapen werd en dat de wereld maar enkele duizenden jaren oud was? Door zijn jarenlange opgebouwde overtuiging over de waarheid van de schepping haalde zijn moed het van zijn schrik voor wat hij zou teweeg brengen. Ondanks zijn zeer zwakke gezondheid, mogelijks een gevolg van een kwalijke insectenbeet in Argentinië.

Of hoe een authentieke passie onze kijk op de wereld kon veranderen

Literatuur

Ook aan de evolutieleer van Darwin ging een heel ondernemerschap vooraf
Getagd op:        

2 gedachten over “Ook aan de evolutieleer van Darwin ging een heel ondernemerschap vooraf

  • 2 september 2018 om 11:11
    Permalink

    Even kom je in de war, wat geeft Darwin met ondernemen ?
    Nieuwsgierig zijn, in de verwondering gaan, in de ontdekking gaan, grondigheid nastreven en vooral de moed hebben , dan ben je een ondernemer! Wat een mooie verruimende gedachte , thanks !

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.