Mijn vader Antoon Bossuyt, stichter van Boss Paints, is zeer jong gestorven. Ik had toen, als oudste zoon,  zelfs nog 2 maanden legerdienst te doen. Zijn naaste medewerker en rechterhand, was dus in de eerste paar jaren na zijn dood , mijn onvermijdelijke steunpilaar. Eén van zijn uitspraken in die periode is zwaar bij mij blijven hangen: “ jij bent veel te eerlijk, maar om zaken te doen mag je eigenlijk niet te eerlijk zijn “!

Als introverte beginneling, reageerde ik niet onmiddellijk. Dit botste evenwel regelrecht met de idealen die ik in mijn studentenperiode meegekregen had (mijn zeer katholieke opvoeding, de inspiraties van mijn retorica-leraar, de toendertijd zeer progressieve studentenparochie in Leuven , Teilhard de Chardin, …).

Ik ben altijd wel aangetrokken geweest tot de hogere menselijke dimensies: religie , menselijke waarden , als uiteindelijke zingeving en doel in het leven. Onwillekeurig begon zich in de eerstvolgende beroepsjaren bij mij de reflex te ontwikkelen van:

en moesten we nu eens bewijzen dat,  juist door eerlijk te zijn, en het profijt van klanten en niet het eigen profijt in eerste instantie na te jagen, je toch zakelijk kunt scoren, misschien zelfs beter!

Die gedachte heeft mij nooit losgelaten en is mijn basismotivering geworden om een loopbaan van 40 jaar vol te maken. Een loopbaan gekenmerkt door veel vallen en opstaan, veel zoeken en tasten. Want ik leefde op zakelijk (en ook op persoonlijk vlak) vele jaren lang ofwel mentaal geïsoleerd, ofwel omringd door de verkeerde personen die mij negatief beïnvloedden. Ik heb een heel erg gemis gehad aan een goede mentor, coach, begeleider, supporter … .

De bedrijfswaarden van Boss: het cement dat de aandeelhouders bijeenhoudt.

Al van bij de aanvang werd het overleg hierover binnen onze familie expliciet gevoerd. Eerst met de 2e generatie aandeelhouders, en ook met de 3e generatie zodra deze begon aan te komen. De beginselen waarop Boss steunt, worden dus door iedereen gedeeld. Deze beginselen hebben waarschijnlijk meegeholpen om een aantal van de 3e-generatie leden te motiveren voor een loopbaan in het bedrijf ( nu 6 in aantal ), en zo de toekomst van het bedrijf te verankeren .

Een mensgerichte aanpak als tegenreactie op het toen gangbare zakendoen
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *