medaille

De achterkant van de medaille is even groot als de voorkant. Maar in Corona tijd andersom.

Toen in de jaren ’70 de makrobiotiek opkwam, is deze spreuk van de pionier ervan, George Ohsawa voor altijd bij mij blijven hangen.  Het is een universele wijsheid uit de Oosterse Yin Yang filosofie. Ze zegt: laat je niet verblinden door mooie woorden, producten, technieken. Ze hebben allemaal ook hun schaduwkant, en die is even groot als hun zonnekant. Maar deze toont zich meestal slechts later en zorgt dan voor onaangename verrassingen.

Ik heb dit altijd goed onthouden en mij voor ogen gehouden. Als iets er alleen maar mooi uitziet, ben ik liever op mijn hoede en kijk ik uit naar waar de minder leuke kanten zijn.

Enkele voorbeelden:

 • De verbrandingsmotor (benzine en diesel) is een prachtige uitvinding die letterlijk de motor is geweest van de ontwikkeling van de moderne samenleving. Hij dateert al van voor of na 1900. Pas de laatste jaren blijkt hoezeer hij de aanstoker is geweest van het broeikaseffect en van onze klimaatproblemen.
 • Een kleinere technologie: de koelvloeistoffen voor onze koelkasten, de CFK’s. Bij hun lancering het ideaal product: doeltreffend en ongevaarlijk want chemisch stabiel. Tot na een aantal jaren bleek dat ze het ozongat boven de polen aantastten, met dreigende gevaren voor onze gezondheid als gevolg.
 • Of neem nu het internet met onze sociale media, smart phones, e-commerce en zoekrobots. Fantastisch toch! Pas de laatste 5 jaar werden we geconfronteerd met hun duistere kanten: verslavingen aan smart phones, fraude en diefstal met bankkaarten, verspreiding van leugens, teloorgang van veel gangbare bedrijven; criminele hackings wijzen naar het ontstaan van een nieuwsoortige maffia.

Maar wat nu met het Corona fenomeen?

Corona virus

Voor één keer loopt het hier anders. We zien er voorlopig alleen de duistere en onheilspellende kant van. Maar Yin Yang indachtig, heb ik vertrouwen dat met de tijd de andere, zonnige zijde van de medaille zal opduiken. De traditie van de spreuk indachtig, zal die andere kant zelf zijn moment kiezen, en zijn keuze zal ons ditmaal ook verrassen, net zoals Corona ons compleet heeft verrast. En die zonnige zijde zal veel goed maken van het onheil dat zich nu aan het ontrollen is.

 • Ik zie nu al, overal  waar Corona opduikt, veel en grote inzet, samenwerking en aanmoediging;
 • op korte termijn zijn ineens rond virusbestrijding tegen een hoog tempo veranderingen en innovaties mogelijk op zowel medisch als organisatorisch vlak
 • we beleven plots een spannende tijd, en dat doet veel mensen, naast ongerustheid tot en met angst, ook nieuwsgierig uitkijken naar wat komen gaat
 • er is ineens tijd om stil te staan en tijd te nemen voor de eigen  familie

Is er al een aanzet tot fundamentele verandering? De meest fundamentele veranderingen zie ik komen nadat mensen beginnen met in zichzelf te keren en daarbij tot zichzelf te komen, bijvoorbeeld door te mediteren of de stilte op te zoeken. Die beweging lijkt hier en daar begonnen te zijn.  

De achterkant van de medaille is even groot als de voorkant. Maar in Corona tijd andersom.
Getagd op:

4 gedachten over “De achterkant van de medaille is even groot als de voorkant. Maar in Corona tijd andersom.

 • 1 april 2020 om 11:15
  Permalink

  Dit artikel sluit perfect aan bij wat ikzelf al lange tijd ervaar.
  Ons drukke leven, onze struggle for life en ongelimiteerde behoeften leiden tot depressies, wanhoop en ontgoocheling.
  Pas als je echt ervaart hoe afhankelijk we zijn van onze eigen beperktheden en van de hulp van anderen, worden we empathische mensen die niet onverschillig en onverzadigbaar leven, maar dankbaar voor de vele mooie momenten en ervaringen, met oog voor elke bloem en iedere bij, elke vogel en iedere wolk.

  Beantwoorden
 • 2 april 2020 om 13:00
  Permalink

  Dag Jan,

  Mooi geschreven en in eerste instantie dacht ik “Ja, geweldig dat Corona de “duistere” kant van de medaille is!”
  Maar, wat als ze de zonnige kant van de medaille is? En net als de verbrandingsmotor ons euforisch laat zijn over de banden die her en der worden aangehaald. De klappende handen niet verder gaan dan wat geklap om acht; boomperikelen niet verder gaan dan “De Week van het Bos” ☺️ en de mantel van Franciscus enkel verwarmt tijdens “De Warmste Week”? Voor mij mag de energie en het geduld dat door zovelen nu wordt opgebracht om Corona te bestrijden, ook op die manier worden opgebracht om de zonnige zijde van de medaille te bekomen.

  Beantwoorden
 • 2 april 2020 om 13:51
  Permalink

  Dank je wel
  Prachtig dat een bedrijfsleider zulke inzichten heeft !
  Macrobiotiek ontdekte ik meer dan 50 jaar geleden. Ik heb er mijn gezondheid mee terug gevonden en vooral een boeiend leven!
  Ook al heb ik mij aanvangkelijk wat angstig en overdonderd gevoeld: ik zie er nu de positieve kant van in.

  Beantwoorden
 • 9 april 2020 om 23:02
  Permalink

  Dank je Jan om dit zo eens te benoemen. Zo brengt eenieder zijn eigenheden in het debat en wordt de kijk op de dingen alleen maar rijker.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.