medaille

De achterkant van de medaille is even groot als de voorkant. Maar in Corona tijd andersom.

Toen in de jaren ’70 de makrobiotiek opkwam, is deze spreuk van de pionier ervan, George Ohsawa voor altijd bij mij blijven hangen.  Het is een universele wijsheid uit de Oosterse Yin Yang filosofie. Ze zegt: laat je niet verblinden door mooie woorden, producten, technieken. Ze hebben allemaal ook hun schaduwkant, en die is even groot als hun zonnekant. Maar deze toont zich meestal slechts later en zorgt dan voor onaangename verrassingen.

Ik heb dit altijd goed onthouden en mij voor ogen gehouden. Als iets er alleen maar mooi uitziet, ben ik liever op mijn hoede en kijk ik uit naar waar de minder leuke kanten zijn.

Enkele voorbeelden:

  • De verbrandingsmotor (benzine en diesel) is een prachtige uitvinding die letterlijk de motor is geweest van de ontwikkeling van de moderne samenleving. Hij dateert al van voor of na 1900. Pas de laatste jaren blijkt hoezeer hij de aanstoker is geweest van het broeikaseffect en van onze klimaatproblemen.
  • Een kleinere technologie: de koelvloeistoffen voor onze koelkasten, de CFK’s. Bij hun lancering het ideaal product: doeltreffend en ongevaarlijk want chemisch stabiel. Tot na een aantal jaren bleek dat ze het ozongat boven de polen aantastten, met dreigende gevaren voor onze gezondheid als gevolg.
  • Of neem nu het internet met onze sociale media, smart phones, e-commerce en zoekrobots. Fantastisch toch! Pas de laatste 5 jaar werden we geconfronteerd met hun duistere kanten: verslavingen aan smart phones, fraude en diefstal met bankkaarten, verspreiding van leugens, teloorgang van veel gangbare bedrijven; criminele hackings wijzen naar het ontstaan van een nieuwsoortige maffia.

Maar wat nu met het Corona fenomeen?

Corona virus

Voor één keer loopt het hier anders. We zien er voorlopig alleen de duistere en onheilspellende kant van. Maar Yin Yang indachtig, heb ik vertrouwen dat met de tijd de andere, zonnige zijde van de medaille zal opduiken. De traditie van de spreuk indachtig, zal die andere kant zelf zijn moment kiezen, en zijn keuze zal ons ditmaal ook verrassen, net zoals Corona ons compleet heeft verrast. En die zonnige zijde zal veel goed maken van het onheil dat zich nu aan het ontrollen is.

  • Ik zie nu al, overal  waar Corona opduikt, veel en grote inzet, samenwerking en aanmoediging;
  • op korte termijn zijn ineens rond virusbestrijding tegen een hoog tempo veranderingen en innovaties mogelijk op zowel medisch als organisatorisch vlak
  • we beleven plots een spannende tijd, en dat doet veel mensen, naast ongerustheid tot en met angst, ook nieuwsgierig uitkijken naar wat komen gaat
  • er is ineens tijd om stil te staan en tijd te nemen voor de eigen  familie

Is er al een aanzet tot fundamentele verandering? De meest fundamentele veranderingen zie ik komen nadat mensen beginnen met in zichzelf te keren en daarbij tot zichzelf te komen, bijvoorbeeld door te mediteren of de stilte op te zoeken. Die beweging lijkt hier en daar begonnen te zijn.  

De achterkant van de medaille is even groot als de voorkant. Maar in Corona tijd andersom.
Vond je dit artikel interessant? Je doet mij een plezier door het te delen:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *