Annick Verhamme is een gewaardeerde Boss medewerkster. Naast haar inzet voor Boss, heeft ze haar passie gevonden in het promoten van de finefleur van alle olijfolies: de olijfolie uit Zakros in het bergachtige zuidoosten van Kreta. Oléa noemt haar eenmanszaak.

Annick, hoe is je gedrevenheid voor dit product en deze mensen ontstaan en gegroeid?

Annick VerhammeHet is begonnen met onze reizen jaren geleden naar de griekse eilanden en dan bijzonder naar Kreta. Daar proefden we voor het eerst hun vloeibaar goud, hun olijfolie. We konden er niet afblijven.

Een volgende doorbraak gebeurde 2 jaar terug. Door het change agents project bij Boss Paints kon ik mijzelf beter gaan inschatten. De trainer daagde mij uit. Ik ontdekte zaken die ik niet eerder van mezelf wist of die diep in mij verborgen zaten. Men omschreef mij als een sterke dynamische madam wat mij uiteraard vereerde. Ik leerde voor mezelf op te komen.

We reisden opnieuw naar Kreta en maakten er kennis met de olijfboeren, de coöperatieven en vooral de eigenaars van de olijfoliefabriek in Kato Zakros. De kretenzers vertelden ons dat zij de allerfijnste olijfolie ter wereld produceerden. De olijfolie uit Zakros smaakt het beste omwille van de superieure kwaliteit en vooral omdat de zuurtegraad lager is dan 0.3. Zowel het klimaat als de samenstelling van de kretenzische bodem staan garant voor het fijne aroma en een rijke fruitige smaak. Hun olijfolie is een bron van gezondheid.  Ook al omdat alles biologisch wordt geteeld.

Was er  een moment van de waarheid?

We kregen te horen dat ze niet echt hun producten aan de man konden brengen in het buitenland, dat zelfs de italianen hun vloeibare goud bij hen aankochten en verkochten onder “italiaanse origine”.

Ik kreeg een triest gevoel bij de onderwaardering van dit uniek locaal en authentiek vakmanschap. Het verlangen welde in mij op om deze mensen met hun mooi product te steunen.
En toen, ja toen kreeg ik een gevoel van yes dit is het, en we dachten “zouden wij die pure olijfolie niet invoeren en in België aan de man brengen. Na veel aarzelen, denken, piekeren, balans opmaken hakte ik de knoop door en zo werd Oléa geboren. Het was mijn idee, maar mijn man Thierry is een grote steun bij alles.

Wat is het fundament voor het succes?

Het geloof in de hoge kwaliteit van de olijfolie en de andere producten; daarom is oléa ook een speciaalzaak.

Annick, waar haal je je voldoening uit?

Ik haal dat uit het persoonlijk contact met mensen op markten en in mijn winkel. Hen het verhaal doen van mijn reizen, van mijn contact met de olijfboeren en verwerkers, van hun liefde voor het vak, van de unieke smaak, kleur en geur van hun olijfolie, van het oogsten en het persen.

Het is met vallen en opstaan en ik lig er ook wel van wakker. Echter neemt mijn passie en creativiteit dan de bovenhand en is de wil om te slagen het grootst.

Wat heeft het jou al bijgebracht, persoonlijk en professioneel?

  • Ondernemerschap
  • Doorzettingsvermogen
  • Creativiteit
  • De moed om erin te blijven geloven

Wat zal er finaal toedoen om het project met deze unieke olijfolie verder open te laten bloeien?

Uitzoeken op welke manieren we meer rendement kunnen halen. Door te onderzoeken wat de beste openingsuren zijn, meer gerichte acties, minder marktjes maar wel de meest renderende marktjes…….

Meer info vind je op www.olea-olijfolie.be.

Annick Verhamme en haar passie voor unieke olijfolie